Méregtelenítenél pihenés közben?

A Szarvasi Gyógyfürdőben megtalálható Szaunasziget igazi feltöltődés lehet mindazoknak, akik szeretnek melegben lenni és bírják a szauna által nyújtott körülményeket. A Finn szaunán és a hideg vizes frissítő merülő dézsán kívül található még modern infraszauna. A továbbiakban ezek hatásairól és ajánlott használatáról olvashatsz.

Új hírünk, hogy a szaunázáshoz fürdőlepedőt biztosítunk!
Így még higiénikusabb és komfortosabb környezetben pihenhetsz, töltődhetsz.

Gyógyfürdőnkben 2 db Finn szauna található, az egyik 80°C fokra a másik maximum 95°C fokra van beállítva. Ezeket felül egy infraszauna is található, amelyben maximum 60°C-ot lehet beállítani.

Mit vált ki az emberi testből a szaunázás?

Egy éppen működő szaunában jó esetben 50°C fok feletti hőmérséklet uralkodik. Az emberi test pedig maximum 37.5°C fokig melegszik utána másképp oldja meg a hűtést, tehát megduzzadnak a vérerek és „kipirosodik” a bőrfelszín, utána elkezd izzadni testünk.


Miért jó izzadni?

Napi 10 perc izzadás ajánlott a testünkbe bevitt méreganyagok miatt, ezt sokszor napokig hanyagoljuk.

Vannak akik ezelőtt még soha nem próbálták a szaunázást, ez így természetes. Nekik kezdésnek tökéletes választás lehet az infraszauna, hiszen alacsonyabb 50°C körüli hőmérséklet és kisebb páratartalom érzékelhető, mint a finn szaunában.

Kezdőknek tehát a 80°C-os (bal oldali) szauna alsó padjait ajánljuk. Az első pár alkalommal semmiképpen sincs értelme legfelülre ülni és 4-8 percnél tovább bent maradni. Hiszen a lényeg, hogy jól érezze magát a szaunázó izzadás közben, a felelőtlenül bevállalt hőmérséklet és időtartam miatt sokszor rosszulléthez vezet. Ami rossz érzést vált ki egy kezdő szaunázóban és a továbbiakban fél bemenni, használni, pedig rengeteg egészségre hasznos hatása van.

A jobb oldali szauna 95°C-os így ezt csak a gyakorlott izzadóknak ajánljuk!

Milyen pozitív hatásai vannak?

  • a magas hőmérsékletben elpusztulnak a baktériumok
  • az érrendszer kitágul
  • bekapcsol a méregtelenítés
  • öngyógyító folyamatok indulnak be
  • szépíti és regenerálja a bőrt
  • csökkenti a stresszt

Kiknek nem ajánlott?

Mivel a szaunázás igencsak megterheli a szervezetet. A szokásostól eltérő “Szokatlan” körülményeket (magas hőmérséklet és forró levegő) betegségekből adódóan sokan nem bírják és nem is ajánlott ilyen esetekben. Sztrokot követő időszakban, agyi vérellátás zavar esetén. Azoknak sem ajánlott, akiknek gyakran “esik le a vérnyomásuk” és a vesebetegek és vérzékenyek, szívbetegeknek sem!

Szaunáznál de félsz, hogy betegséged miatt nem lehet?
Inkább érdeklődj a Fürdőben kollégáinktól, hogy neked ajánlott-e az adott betegségeddel használni a szaunát!
Így amennyiben lehet, a fent leírtak alapján és a fokozatosságra törekedve Te is biztonságban leszel.
Amennyiben mégsem ajánlott magadnak és a környezetednek sem okozol rosszulléteddel problémát

Miért fontos a higiénia?

Szaunázás után érdemes letusolni választás szerint hideg vagy langyos tussal, így a kiválasztott méreganyagokat (izzadság) nem adjuk oda másnak. Ezután merülődézsa vagy a bátrabbak a medencébe ugorva hűtik le magukat. Sokan fordított sorrendben teszik ezt. Fontos, hogy ügyeljünk magunk és egymás egészségére! Így a szaunában nem viselünk papucsot és eddig ajánlott volt törölközőre ülni, feküdni a kabinban a padokon.

De mostantól ajándékba adjuk a fürdőlepedőt, amelyet személyesen az úszómesterektől kérhetsz és használat után náluk is adhatod le. Ez fontos, a megfelelő rend és tisztaság betartása végett!

Amennyiben Te is élvezni akarod a szauna nyújtotta pihenést és felfrissülést keresd fel fürdőnket és éld meg!

Köszönjük, hogy elolvastad ezt az ismertető cikket!
Most már tudod, milyen folyamatok zajlanak le testünkben szaunázáskor és milyen pozitív hatásai vannak az ilyen fajta izzadásnak.

Érdekes volt számodra ez a tartalom?
Szeretnél további ilyen hasznos információkat kapni?

Akkor kövess minket Facebook oldalunkon kattints ide és nyomj rá a “Tetszik” gombra >>