A termálvíz kiváltságai

Sokan tartanak a furcsa illatú barna víztől, pedig egészségesebb, mint azt elsőre hinnénk.
A Szarvasi Gyógyfürdőben két termál medence kínál gyógyulási és pihenési lehetőséget.

A termál víz a föld mélyéből feltörő vizek olyan elemeket is tartalmaznak, melyek a felszíni vizekben nincsenek. A vízből  testünkre rakódó sófélék bőringert okoznak, ezek értágító folyamatokat indítanak be. Szervezetünk ásványianyag-összetétele megváltozik.

Lazító, fájdalomcsökkentő, görcsoldó hatással van az átlagosnál magasabb hőmérséklet miatt. Az ízületek is sokka könnyebben mozgathatóbbak lesznek. A meleg termálvíz ingerli a hőérző receptorokat a bőrben, a vér hőmérséklete emelkedik a bőr felől.

Biológiai hatása fontos lenne mindenki számára, hiszen anyagcsere történik a bőrön át a test alkotói és a gyógyvíz elemei között. Így testünk sok salakanyagtól is megszabadul egy-egy fürdőzés során. Fokozza a veseműködést, elősegíti a kiválasztó funkciókat, emiatt a fürdőben gyakrabban fogjuk látogatni a mosdót. Így természetes, a méregtelenítésben nagy szerepe van a vízháztartásnak. A szívre nagyobb teher hárul, gyorsul a keringés, változik a vérnyomás.

Mennyi ideig javasolt termál fürdőzni?

Kezdetben érdemes hozzászoktatni magunkat a magasabb hőmérséklethez, így ajánlott először kevesebb időt (5-10) percet a vízben tölteni. Maximum 20-30 perces fürdés ajánlott. 10 perc után már megnyílnak a bőr pólusai, így a gyógyvíz alkotórészei megfelelően felszívódnak.

Gyógyfürdőzés során be is lélegezzük ezeket a gázokat, ezért elsőre kellemetlen szagúnak tűnhet. Gondoljunk csak bele az iszappakolás se kellemes illatú, akik alkalmazzák még is tudják, hogy ez előnyös számukra a sok ásványi-anyag miatt. Így a belélegzés során asztmások és allergiások is javulást tapasztalhatnak. De fontos szem előtt tartani, hogy egy fecske sem csinál nyarat, ezért van akinél csak többszöri alkalommal tapasztalhatóak ezek a pozitív változások.

 

Hihetetlen mód megnyugtat

A gyógyvíz egyik töltő hatása a vegetatív idegrendszeren tapasztalhatjuk. Jóval nyugodtabbak leszünk egy-egy fürdőzés során, kissé elfáradunk, ezért ajánlott testünk áztatása után lepihenni. Oldja a feszültséget, csökkenti az idegességet, az álmatlanságot, a változókori tüneteket és a magas vérnyomást.

A vízgyógyászat, vagyis hidroterápia mindenki számára elérhető!

Te is kipróbálnád? Szépülj, gyógyulj a Szarvasi Gyógyfürdőben!

Köszönjük, hogy elolvastad ezt az ismertető cikket!
Most már tudod, miért hasznosak a gyógymedencék és milyen pozitív hatásai vannak a termál gyógyvíznek.

Érdekes volt számodra ez a tartalom?
Szeretnél további ilyen hasznos információkat kapni?

Akkor kövess minket Facebook oldalunkon kattints ide és nyomj rá a “Tetszik” gombra >>