Balneológiai kezelések

Országunk kiemelkedően gazdag gyógyvizekben. A Kárpát-medencében feltörő magas oldott ásványi anyagot tartalmazó vizek egészségre gyakorolt kedvező hatása több ezer éve ismert. A tapasztalatok és a célzott kutatások eredményképpen több mint 150 hazai gyógyfürdőben használják a gyógyvizek jótékony hatását az egészségmegőrzés és gyógyítás terén.

Miről is szól a Balneológia?

balneológia a gyógyforrásoknak, gyógyvizeknek a gyógyfürdői alkalmazásával és hatásaival foglalkozó tudomány, magyarul gyógyfürdőtan. A közönséges vízben fürdéskor a víz fizikai tényezői (hőmérséklete, nyomása, felhajtó ereje) hat a szervezetünkre. Ezeket a hatásokat használja fel a vízgyógyászat, más néven hidroterápia. A gyógyvizek esetében a fent írt hatásokat a gyógyvízben oldott állapotban megtalálható anyagok hatásai egészítik ki.

Az ásványvizekiszapfélék, tengeri és folyami fürdők gyógyítási célokra való felhasználásával a balneoterápia foglalkozik. Ezen belül a gyógyterápia egyéni alkalmazása szakképzett balneológus (orvos) feladata.

1947-ben már Csisztapusztán is használták a víz jótékony hatásait.
forrás Wikipédia

Két gyógymedence különböző hőmérséklettel

A Szarvasi Gyógyfürdő gyógymedencéinek vízellátását a fürdő saját, 570 m talpmélységű kútja biztosítja. A kút vizét az Országos Tisztiorvosi Hivatal és az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság (210/Gyf/2000. számú határozatával) gyógyvízzé minősítette.
A gyógyhatású ásványvíz kedvező élettani hatását a Szarvasi Gyógyfürdőben bárki élvezheti. A fürdőben alkalmazott balneológiai kezelések a gyógyvíz gyógyhatását használják ki, amelyeket az Országos Egészségpénztár is támogat.

Szarvasi Gyógyfürdő balneoterápia szolgáltatásai:

Gyógyvizes medencefürdő:
A hazai fürdők gyógyvizei eltérő hőmérsékletűek és gyógyhatásúak. A legtöbb gyógyvíz mozgásszervi megbetegedések megelőzése és kezelésére, sérülések utókezelésére, továbbá nőgyógyászati megbetegedések kezelésére alkalmas. A melegben fokozódó verejtékezés miatt a medencefürdő méregtelenítő hatása is jelentős.
A gyógyfürdőzést a vizek magas ásványi anyagtartalma és testhőmérsékletet elérő hőfoka miatt kúra szerűen javasolt végezni. A medencékben egy alkalommal 20-40 perces időtartamig javasolt tartózkodni, de célszerű több napon át felkeresni a gyógyfürdőt.

A Szarvason feltörő gyógyhatású ásványvíz hőmérséklete 36,2  C. A gyógyvíz magas huminsav tartalmú alkáli-hidrogénkarbonátos, erősen sárgás színű, 165 mg/l ásványi anyag tartalmú víz. A Szarvasi Gyógyfürdő gyógyvize főként nőgyógyászati panaszok és ízületi betegségek kezelésére alkalmas.

Orvosi gyógymasszázs:
A masszázs a különböző mozgásszervi megbetegedések gyógyítására szolgáló egyik legrégibb módszer. A testfelület meghatározott technikával történő átmozgatása fokozza a keringést és az anyagcserét. A gyógymasszázs és az iszappakolás növeli egymás jótékony hatását.
Szakszerű masszírozással csökkenthető a helyi izomfájdalom és a letapadt izmok görcsössége. Csökken a fáradtságérzet, javítható a pszichés állapot, valamint a koncentráló képesség. Emellett segít megőrizni a bőr fiatalságát és rugalmasságát. A masszázs ideális kiegészítője a méregtelenítő kúráknak.

A Szarvasi Gyógyfürdőben munkanapokon 7:00-16:00-ig vehető igénybe gyógymasszázs, de egyedi időpontban is biztosítható a kezelés. Lehetőség van OEP támogatással, vagy önállóan igénybe venni a szolgáltatást. A gyógyászaton választható férfi vagy női masszírozó.

Időpont foglalás és további információkért a Szarvasi Gyógyfürdő jegypénztárában érdeklődhet.
+36-66/311-684