Ép testben ép lépek…

A Prevenció, megelőzés lenne a KULCS?

Dietetica – az ókori Görögországban a szó nem csak a táplálkozásra vonatkozott, hanem az életmód szabályozást jelentette, a személyes higiénia, a testápolás, a testmozgás és az egészséges életmód viselkedés szabályainak tudományát.

Dr. Forrai Judit, a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézetének docense szerint az ókorban az emberek pontosan tudták, hogyan kell harmóniában élni a természettel. Mivel kevés betegség okát ismerték, és csak néhány általános terápiát alkalmaztak, így régen a cél a betegségek elkerülése, megelőzése volt.

Megelőzéssel tenni az egészségért?
A prevenciós tevékenységeket azért alakították ki, mert ezekkel az egyes fontosabb személyeket meg lehetett védeni. Hiszen egy-egy ember halála a közösségnek jelentős veszteséget jelentett.
Így, a heti egy nap pihenő például foglalkozás-egészségügyi szabály, amelyet a mohamedánok és a keresztények is átvettek.

A tudatos preventív magatartás, egészségmegőrzés a második világháború után kezdődött nagy hangsúllyal a nyugati kultúrában. Mára kialakult a prevenciót hosszú távú befektetésként kezelő szemlélet, mely szerint a jóléti betegségek megelőzése a közösség és az egyén szempontjából egyaránt fontos.

Te mikor pihentél utoljára?

Tervezd meg és engedd meg magadnak, akár egy masszázs vagy egy kellemes fürdőzés, szaunázás alkalmával. Nyitvatartásunkat és a pihentető  szolgáltatások árait ide kattintva nézheted meg.

 

Kellemes pihenést és feltöltődést kívánunk!

 

 

forrás: semmelweis.hu