Már a régi korban is tudták…

Az ókori Görög és Római Birodalom korából fennmaradt írásos emlékek és festmények alpján úgy tűnik az régi korban élő emberek pontosan tudták, a víz jelenti számukra az:

  •  egészséget,
  • az erőt,
  • a kikapcsolódást
  • és az élvezetet is.

Úgy vélték, „ISTENI ERŐ” lakozik a földből előtörő melegvizű forrásokban. Kútházakat emeltek és forró padlójú fürdőkbe jártak. Vajon mit tudtak, amit mi modern kor emberei nem?

„(A víz) nélkülözhetetlen az élethez, az élet örömeihez és a mindennapi szükségletekhez.”
írta Vitruvius 2000 évvel ezelőtt.

Szokásukká válhatott?

A rendszeres és céltudatos fürdőzés az európai kultúra bölcsőjében, az antik görög, majd római korban alakult ki, éppen a rituális tisztálkodásokból. Az ókori görög kultúra – esztétikai ideálja szerint – az embert az istenekhez hasonlatossá akarta tenni. Abban, hogy széppé legyünk testben és lélekben egyaránt, a fürdőkultúrának is megvolt a maga szerepe. Elsőként valószínűleg ők építettek nyilvános fürdőket.

 

A jelen kor lehetőségei

A felgyorsult világunkban egyre nehezebben találunk nyugalmat, hiszen az információ áramlása folyamatos. Páran a régi korokból tanulva, vagy csak egy véletlennek köszönhetően, netán egy jó ismerős élménybeszámlója alapján renszeresen járnak fürdőbe. Mit tudnak, amit a többi ember még nem?

Már az első “fürdőzés után” fel lehet figyelni rá, hogy egy-egy termálmedencézés vagy szaunázás után sokkal stresszmentesebb az ember. Hiszen a meleg és a víz lazítja az izmokat, oldja a görcsöket és nem utolsó sorban segíti a keringést.

 

Szarvasi Gyógyfürdőben is számos lehetőség közül tudnak választani az ide betérő pihenni, töltődni, kikapcsolni vágyó emberek.

 

Kellemes pihenést kívánunk!