Gyógyulni vágyóknak

Magyarország kiváló hidrogeológiai helyzete a Pannon-tenger maradványának köszönhető. Dunántúlon és Budapesten található források zömében kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátot tartalmaznak, míg az Alföld alatti források konyhasós alkalikus jódos-brómos gyógyvizet adnak.

Előző beszámolónkban megtudhatta, hogy miről is szól a balneológia, gyógyvizes medencefürdő és az orvosi gyógymasszázs. Ide kattintva megtekintheti.

Balneológiai kezelések

Nézzük milyen további kezelések várják a gyógyulni vágyókat a Szarvasi Gyógyfürdőben:

Iszappakolás:
Az iszappakolás a testhőmérsékletnél melegebb iszappal történik. Az iszapot a hazai fürdőhelyeken. Az iszap tulajdonképpen a gyógyvizek kedvező hatását konzerválja koncentrált formában. A gyógyiszapot régóta használják ízületi gyulladások, sport és egyéb sérülések utókezelésére, de reumatikus betegségekre gyakorolt kedvező hatása is közismert. Méregtelenítő és fájdalomcsillapító hatású.
A meleg gyógyiszap testfelületre kenését követően az izomzat ellazul, értágító hatása fokozza az anyagcserét, segít eltávolítani az ízületekben felhalmozódott felesleges nedvességet,
Az iszappakolást általában a test egyrészén alkalmazandó, időtartama maximum 20-25 perc. Ennél nagyobb hatás erősen megterhelné a szervezetet.

A Szarvasi Gyógyfürdő Hévízen keletkezett iszapot használ.
Általában gyógymasszírozás kiegészítéseként rendeli a szakorvos az iszapkezelést.

Tangentor:
A tangentor vagy a víz alatti sugármasszázs során orvosi kádban megfelelő hőmérsékletű és nyomású vizet fecskendezünk a kádban fekvő beteg problémás testrészére, rezgésbe hozva a lágy részeket. A tangentor serkenti a keringést, fokozza az anyagcserét.

Alkalmazható nyirokkeringés serkentésére is. A masszázshoz hasonlóan lazítja az izmokat, csillapítja a helyi fájdalmakat, bőrfiatalító és idegnyugtató hatású.

A Szarvasi Gyógyfürdőben egy tangentorkád várja a vendégeket, amely a helyi igényeknek elegendő.

Súlyfürdő:
A súlyfürdőt speciális kialakított medencében kell végezni. A Hévízen kidolgozott módszer szerint a gyógyhatás a víz felhajtó erejének, a gyógyvíz jótékony hatásának és a derékra vagy bokára erősített súlyok húzó hatásának eredménye. A kezelés a gerincoszlop és lábízületek víz alatti húzásával tehermentesíti a gerinccsatorna idegeit, kedvező hatást gyakorol a nyaki és ágyéki porckorong betegségekre, a csípő, térd, bokaízületi panaszokra.

Ez a kezelésfajta nem minden fürdőben érhető el. A Szarvasi Gyógyfürdőben egyszerre három fő használhatja a súlyfürdő medencét. Boka és deréksúlyok segítségével érhető el a gyógyhatás. A 25 perces kezelés közben magas huminsav tartalmú alkáli-hidrogénkarbonátos gyógyvíz jótékony hatása is érvényesül.

Szénsavas fürdő:
Perifériás keringési zavarokra, érszűkületes betegségek kezelésére, enyhe szívpanaszokra, infarktus utáni állapot esetén, kimerültségnél, stressz okozta panaszokra, vérellátás javítására, cukorbetegségnél és csontritkulás megelőzésére használt gyógymód.

A szénsavas kezelést egy speciális kádba töltött 34-35°C-os szénsavval dúsított vízben kell végezni. A kezelés 10-15 percig tart. A szénsav hatására a bőrfelszín közeli erek kitágulnak. A bőrben, a bőr alatti kötőszövetben, az izmokban a vér eloszlása megváltozik, fokozódik.
A kezelést elsősorban a szív és érrendszeri betegségek kezelésére javasoljuk. A szénsavas fürdőkezelés jótékony hatással bír olyan mozgásszervi megbetegedések esetében, amelyek keringési zavarral szövődnek, továbbá csontritkulás valamint vegetatív beidegzési zavarok esetén.

A Szarvasi Gyógyfürdőben ezt az igen hatásos kezelést kevesen veszik igénybe.

 

Időpont foglalás és további információkért a Szarvasi Gyógyfürdő jegypénztárában érdeklődhet személyesen vagy telefonon:+36-66/311-684-as telefonszámon.